Camouflagetherapie

Velen hebben vroeger last gehad van acne, die kleurverschillen op de huid hebben achtergelaten. Zo zijn er meerdere aandoeningen die zorgen voor oneffenheden op de huid. Dit kan leiden tot onzekerheid, schaamte en wordt vaak als storend ervaren. De huidtherapeut kan deze oneffenheden verhelpen met camouflagetherapie.

Bij camouflagetherapie worden de rode vlekken en andere oneffenheden als gevolg van acne of andere aandoeningen, gecamoufleerd. De schoonheidsspecialiste of de huidtherapeut zal samen met de patiënt een huidkleur uitzoeken die het meest overeenkomt met de huidtint van de patiënt. Naar aanleiding hiervan geeft de huidtherapeut de patiënt een crème mee en zal daarbij uitleggen hoe de patiënt deze crème iedere dag aan kan brengen. De crème is huidvriendelijk en wordt water en veegvast met een fixeerpoeder of –spray.

Welke aandoeningen komen in aanmerking voor camouflagetherapie?

De meeste aandoeningen die kleurverschillen op de huid veroorzaken kunnen met camouflagetherapie verminderd worden. De meest voorkomende aandoeningen die hiermee succesvol behandeld worden zijn:

Vaatafwijkingen: Bij een vaatafwijking kleurt de huid rood als gevolg van verwijde bloedvaten. De meest voorkomende zijn Couperose, Spider naevus en Rosacea.

Hyperpigmentatie: Bij hyperpigmentatie stimuleren verschillende factoren de aanmaak van pigment. De ophopingen van de pigmentcellen laten donkere vlekken achter op de huid. Denk hierbij aan het zwangerschapsmasker (Melasma), littekens en pigmentvlekken als PIH (Post inflammatoire hyperpigmentatie).

Hypopigmentatie: Hypopigmentatie is het omgekeerde van hyperpigmentatie. Hierbij zijn er factoren die de pigmentvorming remmen, wat zorgt voor lichtere of witte vlekken in de huid. Vaak is er sprake van Vitiligo of littekens.