Sluijmer & Van Olst uitvaartverzorging

Hoe uitvaartverzorgers je lichaam ook na de dood in goede staat kunnen houden

Het is misschien wel de enige zekerheid in het leven: er komt een dag waarop je overlijdt. Bij Esthégi specialiseren we ons in je lichaam voor de dood, maar wat gebeurt er met je lichaam na de dood? Vind er nog verzorging plaats? Op welke manier wordt een lichaam bewaard? We stelden onze vragen aan Sluijmer & Van Olst. Zij verzorgen onder andere uitvaarten in Almere, Lelystad en Harderwijk.

Tussen het overlijden en het moment van de uitvaart zit meestal een paar dagen. Tijdens deze dagen kan een overledene opgebaard worden. De manier en de plaats van opbaren zijn van wezenlijk belang voor de rouwverwerking. Zo kan de familie ervoor kiezen om de overledene thuis op te baren, maar is een opbaring in het uitvaartcentrum ook mogelijk. In samenspraak met de nabestaanden, wordt de overledene verzorgd. De familie kan, indien gewenst, meehelpen met de laatste zorg.

Naast de mogelijkheid om het lichaam in goede staat te houden door middel van koelen, is het ook mogelijk om thanatopraxie uit te laten voeren. Thanatopraxie is een vorm van lichte balseming, die ervoor zorgt dat het lichaam gedurende een aantal dagen een natuurlijk uitstraling behoudt.

Hoe gaat thanatopraxie in zijn werk?

Bij thanatopraxie wordt het bloed in het lichaam via een incisie in de lies of hals vervangen voor een conserverende vloeistof. Tegelijkertijd wordt het bloed afgevoerd via een andere ader. De ingreep zorgt ervoor dat het vochtgehalte in het lichaam op peil blijft, waardoor het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur behoudt.

 

Met dank aan: Sluijmerenvanolst.nl