Stoppen met roken Facebook

10 Voordelen van het stoppen met roken (Infographic)

We weten het allemaal, roken is slecht voor de gezondheid. Sigaretten zitten bomvol met verslavende (nicotine) en giftige stoffen. Langdurig roken veroorzaakt omvangrijke schade aan het lichaam. Gelukkig kan een deel van de schade worden verholpen als je stopt met roken. De volgende 10 voordelen van stoppen met roken (weergegeven in de infographic hieronder) schetst een aardig beeld hoe jouw leven eruit kan zien moment je besluit om de sigaret achterwege te laten!

Voordelen stoppen roken infographic
Voordelen stoppen met roken infographic

1. Stralende huid

Roken heeft veel invloed op het zuurstofgehalte in het bloed. In het bloed neemt koolmonoxide de plaats van zuurstof in. Zodra je stopt met roken, zal er meer zuurstof in het bloed worden opgenomen en wordt daarbij de toevoer verbeterd. Het gevolg is dat de doffe huid zal veranderen in een mooie gloed met zelfs blosjes op de wangen.

2. Langer jong

Bindweefsel bestaat uit onder andere collagene weefsels en elastine. Door de toename van vrije radicalen dat roken met zich meebrengt, worden deze weefsels aangetast. Afname van deze cellen en weefsels zorgt voor een slappe en minder elastische huid, met rimpels tot gevolg.

3. Verklein de kans op ‘rokersrimpels’

Plooirokje, pruimenmondje, barcode. Dit zijn allemaal benamingen voor rimpels op de bovenlip. Deze rimpels worden gecreëerd door het gebruik van bepaalde spieren rondom de mond en de verminderde elasticiteit door aantasting van de cellen en weefsels. Natuurlijk zorgt ouderdom hier ook voor, maar roken zal het proces altijd versterken.

4. Ruik lekkerder

Personen die veel roken staan erom bekend vaak niet fris te ruiken. Dit komt doordat de geur van roken in de kleding blijft zitten, maar bijvoorbeeld ook op de handen en vingers. Rokers zelf hebben dit vaak niet door. Dit komt omdat het eigen reukvermogen door roken wordt aangetast.

5. Sprankelende ogen

Door de dilatatie van de vaten, wordt de huid beter doorbloed. Dit is een van de voordelen van het stoppen met roken. Ook zorgt het voor vermindering van afbraak van collagene weefsels. Het resultaat is dat de huid onder de ogen er strakker uit zal zien, en de wallen aanzienlijk verminderen door de betere doorbloeding. Geen geldverspilling meer aan al die verschillende concealers en maskertjes!

6. Meer ‘Good hair days’

Maar wat dacht je van de mooie bos haren op je hoofd? Ook de haarzakjes moeten worden voorzien van voedingsstoffen die het bloed vervoert. Wordt dit proces als gevolg van roken belemmerd, dan betekent dat ook dat de haarconditie achteruitgaat, wat zelfs kan leiden tot vroegtijdig grijs en kaal worden.

7. Minder last van mee-eters

Er zijn zoveel producten op de markt die beloven om de mee-eters in het gezicht (vooral de neus) te verminderen. Maar dit zal geen effect hebben wanneer je blijft roken. Na elke inhaal, blaas je de roetdeeltjes weer voor een deel uit. Deze uitgeblazen deeltjes blijven vervolgens op het gezicht plakken en gaan in de poriën van de huid zitten. Het gevolg hiervan zijn mee-eters rondom de neus en wangen en daarbij onderhuidse talgophopingen. Heb je al last van mee-eters in het gezicht? Dan is het zeker aan te raden om dit te laten verhelpen door een gediplomeerd schoonheidsspecialiste. Eigenhandig mee-eters verwijderen kan permanente schade aan de huid opleveren als je niet precies weet wat je doet. Wees dus voorzichtig!

8. Betere mondgezondheid

Een veelvoorkomend verschijnsel door roken zijn de gele tanden. Roken zorgt voor aanslag op de tanden. Ook is er een negatief effect op het tandvlees. Wanneer je rookt en het tandvlees ontstoken is, zal deze minder snel herstellen. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar het tandvlees sterk verminderd is, waardoor bepaalde witte bloedcellen, die zorgen voor afweer van bacteriën en ziekteverwekkers, minder goed en minder snel op de plek van ontsteking kunnen komen. Naast dat de ontsteking voor veel pijn en ongemak zorgt, brengt het ook een slechte adem met zich mee.

9. Wonden genezen beter

Roken heeft een negatief effect op het genezingsproces van wonden. Wanneer je flink rookt en de huid  beschadigd is, zal deze minder goed herstellen. Een wond moet worden voorzien van witte bloedcellen, voedingsstoffen en zuurstof. Roken is de oorzaak van een vermindering van deze stoffen. Kortom, het brengt eigenlijk alleen maar nadelige effecten met zich mee.

10. Roken en kanker

Inmiddels weet Iedereen dat roken slecht is voor de gezondheid en zelfs de dood als gevolg kan hebben. Roken vergroot de kans op longkanker en andere type kanker. Wist je dat ongeveer 50% van de rokers overlijdt aan de gevolgen van roken? Daarbij is er 15% kans dat je voor je 65e zal overlijden.

BRON: KWF.NL