Acne behandeling

De behandeling die moet worden ondergaan is voor iedereen verschillend. Welke behandeling bij u past hangt af van verschillende factoren. Het geslacht, de leeftijd, de acne aandoening, de klachten en de vorming van littekenweefsel zijn allemaal factoren die bijdragen aan de uiteindelijke behandelingsmethode.

Huisarts, huidtherapeut en medisch specialist

Wanneer u als patiënt last heeft van acne is het belangrijk om eerst een bezoek te brengen aan de huisarts. Deze zal eerst de aandoening diagnosticeren en vervolgens naar de ernst van de aandoening een recept uitschrijven of u doorverwijzen naar een huidtherapeut of eventueel een schoonheidsspecialiste. Zowel een huisarts als een medisch specialist kan dit voor u doen.

Wanneer u bent doorverwezen naar een huidtherapeut zal hij of zij uw huid reinigen en het herstel stimuleren. Daarnaast zal de huidtherapeut de gevolgen van acne zo goed mogelijk behandelen. Voor een goed resultaat is het voor de patiënt uiterst noodzakelijk om een actieve bijdrage te leveren.

De behandelingen van de huidtherapeut bestaan onder andere uit:

Manuele reiniging van de huid

Voordat de huidtherapeut begint met een van de behandelingen, zal deze eerst de huid goed moeten reinigen. Manuele reiniging van de huid bestaat uit een zachte reinigingsmelk of een intensieve reinigingsgel of foam. Welk middel wordt gebruikt hangt af van het type huid. Met een speciale tonic wordt de huid na gereinigd en vervolgens met warme en koude kompressen schoon gedept.

Dieptereiniging door medische/chemische peelings

Een medische/chemische peeling zorgt ervoor dat de dode huidcellen in een versnelt tempo afschilferen. Door middel van etsende middelen op de huid zal dit doel bereikt worden en zal er sneller een nieuwe en gladde huid ontstaat.

Rood/blauw lichttherapie

Bij rood/blauw lichttherapie maakt de huidtherapeut gebruik van LED-licht. Het licht heeft een specifieke intensiteit en kleur. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte dat een uniek effect heeft op verschillende lagen van de huid. Na een aantal behadelingen zal de acne verminderd zijn en ziet de huid er egaler uit. Doordat er geen infrarood of ultraviolenstraling vrijkomt, is deze behandeling niet schadelijk voor de huid.

Licht- en lasertherapie

Bij zowel lichttherapie als lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van licht dat in warmte wordt omgezet. De aanmaak van collageen en huidcellen wordt hiermee van binnenuit gestimuleerd, dat zorgt voor een egaler huid.

Camouflagetherapie

Bij camouflagetherapie worden de rode vlekken en andere oneffenheden als gevolg van acne gecamoufleerd. De huidtherapeut zal samen met de patiënt een huidkleur uitzoeken die het meest overeenkomt met de huidtint van de patiënt. Naar aanleiding hiervan geeft de huidtherapeut de patiënt een crème mee en zal daarbij uitleggen hoe de patiënt deze crème iedere dag aan kan brengen. De crème is huidvriendelijk en wordt water en veegvast met een fixeerpoeder of –spray.

Littekentherapie

De huidtherapeut zal voor littekentherapie eerst vast moeten stellen om wat voor soort litteken het gaat. Vervolgens zal de juiste behandelingsmethode worden gebruikt om de littekens te verminderen en de huid te egaliseren. De meeste therapieën zullen bestaan uit peelings.

Naast alle behandelingen is de huidtherapeut in staat om de patiënt te informeren en te adviseren over de juiste verzorging van de huid. De behandelingen in combinatie met een actieve bijdrage van de patiënt zal leiden tot een optimaal resultaat.