Steelwratten

Fibromen oftewel steelwratten, zijn goedaardige kleine huiduitstulpingen in de vorm van een klein steeltje. Een steelwrat is vaak zacht en kan makkelijk bewogen worden. Steelwratten zijn niet besmettelijk, en doen geen pijn. Wel kunnen ze als lastig worden ervaren.

Veel voorkomende plekken voor steelwratten zijn:

  • De hals;
  • De nek;
  • De oksels;
  • De borsten;

Steelwratten heb over het algemeen dezelfde huidskleur als de omringende huid, maar zijn altijd lichter dan een moedervlek.

De grootte van een steelwrat varieert tussen 1 á 2 millimeter tot wel 2 á 3 centimeter. Ook kunnen de wratten in enkele vorm verschijnen of met tientallen tegelijk.

Hoe ontstaan steelwratten?

Op de dag van schrijven is het nog steeds niet duidelijk  hoe steelwratten  precies ontstaan. Wel is bekend dat steelwratten mede ontstaan door een verstoring in het vetweefsel. Ook is er een relatie met overgewicht en hormonen. Fibromen ontstaan vaak bij vrouwen na de menopauze. Genetische aanleg en leeftijd kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van steelwratten.

Soorten steelwratten

Er is niet veel variatie als het aankomt op steelwratten. Er zijn twee soorten fibromen;

Weke fibromen

Deze wratten bevinden zich meestal in de hals, de oksels, liezen, onder de borst of op het bewegende ooglid.

Harde fibromen

Dit type fibroom komt in veel mindere mate voor. Harde fibromen voelen hard aan, en bevinden zich voornamelijk op de armen en benen.

Behandeling Steelwratten

Vaak is het niet nodig om steelwratten te behandelen. Maar vanuit een esthetisch perspectief kan het alsnog wenselijk zijn om ze te laten verwijderen. Hiervoor kan je naar een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut gaan.