Lymfoedeem

Lymfoedeem ontstaat door een afwijking in het lymfestelsel. Het evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht is verstoord. Hierdoor kunnen overtollige eiwitten en vocht niet voldoende worden afgevoerd. Het gevolg is dat er vochtophopingen ontstaan in de huid. Onderliggend weefsel kan pijnlijke zwellingen veroorzaken. Veel voorkomende klachten omtrent lymfoedeem zijn;

  • Beperking in beweging
  • Zwaar gevoel in armen en/of benen
  • Spanningen en zwellingen
  • Vermoeidheid

Hoe ontstaat lymfoedeem?

Het lymfestelsel is mede verantwoordelijk voor het reinigings- en afweersysteem van het lichaam. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeknoppen. Lymfeknoppen worden ook wel klieren genoemd. Via de lymfevaten wordt er vocht verzameld vanuit cellen die zich tussen onze organen bevinden. Vervolgens zal het weefselvocht via de lymfevaten naar de lymfeknoppen worden vervoerd. Lymfeknoppen reinigen en ontsmetten het aangeleverde weefselvocht. Alle afvalstoffen, schimmels,virussen, en bacteriën worden er systematisch uit het vocht gefilterd. Ook worden eventuele ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt.

Het probleem ontstaan moment delen van het lymfestelsel ontbreken of beschadigd zijn. Hierdoor kan het lymfestelsel niet goed meer functioneren. Het gevolg is dat het weefselvocht niet of nauwelijks meer kan woorden afgevoerd naar de lymfeknoppen. Omdat het weefselvocht nergens meer naartoe kan, zal het gaan ophopen met het gevolg dat er (pijnlijke) zwellingen zullen ontstaan. Dit noemen wij lymfoedeem.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire lymfoedeem en secundaire lymfoedeem;

  • Primaire lymfoedeem

Bij primaire lymfoedeem zijn alle afwijkingen aan het lymfestelsel aangeboren. De pas geborenen heeft minder lymfevaten die vaak ook minder goed functioneren.  In de loop van de jaren begint er een zwelling (vaak in de benen en armen) te ontstaan.  In veel gevallen  wordt de zwelling niet meteen als lymfoedeem geïdentificeerd. Dit komt doordat de zwelling af en aan zichtbaar is. Toch is het van groot belang dat lymfoedeem in een zo vroeg mogelijk stadium wordt herkent en behandelt.  Zonder behandelling  zal de zwelling (oedeem) niet meer verdwijnen. Bij lichte gevallen zal lymfoedeem tussen het 18e en 35ste levensjaar optreden. Bij een heverige vorm is het ook mogelijk dat het op  veel jongere leeftijd ontstaan. Primaire lymfoedeem is erfelijk daarom is het mogelijk dat bepaalde families meer met het verschijnsel te maken hebben dan anderen.

  • Secundaire lymfoedeem

Secundaire lymfoedeem ontstaat door een beschadiging aan het lymfestelsel als gevolg van een opgelopen trauma.  Secundaire lymfoedeem kan op veel manieren ontstaan. Enkele oorzaken van het ontstaan kunnen zijn;

  • Varice (langdurig bestaande spataderen)
  • Verwijdering van een melanoom (kwaadaardige moedervlek)
  • Infectie’
  • Trombose
  • Operatie’s
  • Behandeling van kanker

Doordat het lymfestelsel is aangetast kan het lymfevocht niet of veel minder efficiënt worden afgevoerd. Op deze manier ontstaat er secundaire lymfoedeem.

Behandeling lymfoedeem

Als het aankomt op het behandelen van lymfoedeem dan heeft u gelukkig genoeg mogelijkheden. Meer informatie over de verschillende behandelingsmethoden kunt u vinden op oedeemtherapie.