Lipoedeem

Lipoedeem is een pijnlijke, niet te genezen chronische ziekte. Excessief en ongelijkmatig verdeeld vetweefsel op de armen, billen, heupen en benen zijn duidelijke indicatoren voor lipoedeem. Onvoldoende weefselvocht wordt afgevoerd door een afwijking in het lymfestelsel. Het gevolg is dat er pijnlijke zwellingen (lymfoedeem) zal ontstaan.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Tot op de dag van schrijven is er nog steeds geen duidelijkheid over het ontstaan van lipoedeem. Wel is bekend dat de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Ook speelt genetische aanleg en hormonen een belangrijke rol bij het ontstaan van lipodeem. Een bekende missconceptie is dat lipoedeem veroorzaakt zou worden door overmatig eten, uit onderzoek blijkt dat dit niet waar is.

Over het algemeen zal lipoedeem tijdens of na de puberteit ontstaan. De afwijking kan ook gedurende de zwangerschap, of op latere leeftijd tijdens de menopauze optreden.

Symptomen lipoedeem

Het is van essentieel belang om lipoedeem in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken om verergering of complicaties te vermijden. De volgende symptomen kunnen een duidelijke indicator zijn dat u te maken heeft met lipoedeem;

  • Buitenproportionele vet- en vochtophopingen in de armen, billen, heupen, en/of benen
  • Overtollig vetweefsel stop abrupt bij ellebogen, polsen en/of knieën
  • De huid oogt zeer rimpelig als een extreme vorm van cellulitis
  • Bij lichte druk of aanraking van de huid kan er een hevig pijn ervaren worden. Ook ontstaan er heel snel blauwe plekken
  • De overmatige vochtophoping kan leiden tot gewrichtsproblemen aan de knie en/of enkel.
  • Vermoeidheid en vermindering van de mobiliteit

Als u te maken denkt te hebben met lipoedeem is het verstandig om meteen op te treden, en een huidtherapeut of medisch specialist te benaderen voor een diagnose en een gezondheidsprofiel. Het is belangrijk om lipoedeem vroegtijdig te signaleren en bestrijden.

Behandeling lipoedeem

De beste manier om zelf lipoedeem bestrijden is door middel van lichamelijk beweging. Wandelen, zwemmen en gymnastiek stimuleren de lymfvaten om meer vocht af te voeren. Sporten met plotselingen bewegingen worden af geraden. Probeer zware en langdurige lichamelijke inspanning te vermijden. Ook kan de huidtherapeut u specifieke bewegingen en ademhalingstechnieken aanleren om de afvoer van lymfevocht te stimuleren.