Dermatografie

Dermatografie is het medisch tatoeëren op de huid. Dermatografie wordt gebruikt om zowel medicijnen als vloeistoffen en kleurstoffen in te brengen in de huid. Deze behandeling wordt uitgevoerd met behulp van speciale tatoeage apparatuur. De tatoeage zal in de loop van de jaren weer vervagen. Het is dus niet permanent.

De behandeling

Voordat de behandeling van start gaat wordt er eerst gekeken naar eventuele allergieën. Wanneer de huidtherapeut besluit dat u in aanmerking komt voor dermatografie, wordt er alsnog een allergietest uitgevoerd en worden er foto’s gemaakt. Vervolgens wordt de juiste kleur bepaalt aan de hand van de huidtint. Voordat de huidtherapeut echt aan de behandeling begint, zal er eerst een test plaatsvinden. Hierbij wordt er een klein deel van de huid getatoeëerd. Dit dient als een allergie- en kleurentest. Na vier weken is er te zien of er daadwerkelijk de juiste kleur is aangebracht en of er allergieën hebben opgetreden.

Bij een vervolgconsult stelt de huidtherapeut, indien nodig, de kleur bij. Vier tot zes weken na het vervolgconsult wordt er samen met de patiënt beoordeeld of de kleur en vorm van de tatoeage goed aanslaat. Aangezien na de eerste behandeling de pigmentatie vaak te donker is, zijn er voor dermatografie meerdere behandelingen nodig. Dit verschijnsel komt doordat een deel van het pigment in de oppervlaktehuid is gekomen. Na een aantal dagen zal de behandelde huid door afschilfering lichter van kleur zijn.

Nazorg van de huid

Na het medisch tatoeëren van de huid zal de huid beschadigd zijn. De wond wordt afgedekt met een spraypleister of een witte vaseline album. De huid heeft ongeveer een week nodig om te herstellen. Tijdens het herstelproces kan het voorkomen dat de huid geïrriteerd is. Het is van uiterst belang om hier niet aan te zitten. Persoonlijke hygiëne en het beschermen van de huid tegen uv-licht is noodzakelijk.