Acne

Acne is een van de bekendste en meest voorkomende huidaandoening bij de mens. Acne ontstaat door een ophoping van talg, bacteriën en vetzuren in de huid poriën. Door de talgophoping zal de omliggende huid ontsteken. Het gevolg is dat er rode bultjes, puistjes en een onderhuidse ontsteking zal ontstaan.

Acne (ook bekend als jeugdpuistjes/mee-eters) komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Acne ontstaat op plekken waar veel talgkliertjes zitten. Veel voorkomende plekken waar acne ontstaat zijn:

  • Het gezicht;
  • De Borst;
  • De Schouders;
  • De Rug;

Hoe ontstaat acne?

Acne kan op veel manieren ontstaan. In de meeste gevallen heeft het ontstaan van acne te maken met de talgklieren. Talgkllieren beschermen de huid tegen allerlij bacteriën en schimmels door middel van talg. Naast het beschermen van de huid, helpt talg (huidsmeer) ook om de huid soepel en vochtig te houden. Onder invloed van hormonen zullen de talgkliertjes oertijd groter worden. Ook produceren ze meer en dikkere talg.

Het produceren van meer talg kan leiden tot problemen. Het overtollig talg kan de poriën laten verstoppen. Een klein propje (talgophoping) zal in de poriën ontstaan, met het gevolg dat vocht, zweet en talg het huidoppervlak niet meer kan bereiken (verhoorning). Talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen) Naarmate de toevoer van talg blijft aanhouden zal de porie uiteindelijk openscheuren. Talg, bacteriën en vetzuren zullen het huidoppervlak bereiken en in de omliggende huid terechtkomen. Het gevolg is dat er rode bultjes, puistjes en/of een onderhuidse ontsteking zal ontstaan.

Soorten acne

Er zijn veel vormen van acne bekend. De meest voorkomde vormen binnen de huidtherapie zijn:

Acne vulgaris;

Dit meest voorkomende vorm van acne. ‘Acne vulgaris’ is de medische term voor jeugdpuistjes/mee-eters. Vulgaris beteked in het latijn ‘gewoon’. Dit is logisch omdat acne vulgaris (gewonde acne) de vaakst voorkomde variant van acne is.

Acne infantum;

Ook bekend als baby-acne, komt relatief vaak voor bij pasgeboren baby’s. Kleine acne-puistje onstaan in het gezicht van de baby. In vrijwel alle gevallen heeft dit te maken met hormonen, adrosteron en testosteron De verschijnselen zijn meestal mild en verdwijnen overtijd.

Acne ectopica;

Bij deze vorm van acne zijn de haarzakjes chronisch ontstoken. Deze vorm onstaat  meestal na de puberteit. Ook komt Acne ectopica vaker voor bij mensen die roken en overgewicht hebben. De onsteking is vaak te vinden in de oksels en liezen.

Acne conglobata;

Kenmerkend voor dit type acne zijn dikke, rode en pijnlijke bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). De oorzaak van acne conglobata is de hevige ontsteking van talgkliertjes. De grootste kanshebbers voor dit type acne zijn jongeheren. Vaak zal de acne na het 20e levensjaar nog actief zijn. Ook blijven er vaak littekens achter na genezing.

 Acne fulminans:

Deze vorm van acne is gelukkig heel zeldzaam, maar is zeer heftige van vorm. De acne begint ook heel plotseling. Acne fulminans is te vergelijken met acne conglobata als het aankomt op de huidafwijking. Het grote verschil ligt hem echter in het feit dat de persoon ziek is en te maken kan krijgen met gewichtsverlies, gewrichts– en spierpijnen.

Behandeling van acne

De behandeling van acne kan veel vormen aannemen. Het type behandeling is geheel afhankelijk van de ernst van de aandoening. Het beste is om contact op te nemen met een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut bij u in de omgeving. Nadat de therapeut een huidanalyse heeft verricht kan er een passende behandeling worden geadviseerd.